Amb l’inici de la tardor s’acosta una d’aquestes tasques de l’any que més mandra ens provoca: fer el canvi d’armari. Ha arribat el moment de guardar la roba d’estiu i començar a treure la roba d’abric, no sigui que el fred arribi per sorpresa i ens agafi amb l’armari ple de vestits, tirants i shorts. I segur que estàs d’acord amb mi que l’armari és un dels espais de casa que més maldecaps ens porta, oi?
Sabies que només utilitzem un 20% del que tenim als armaris? Sí, sí, com ho sents. Per això, fa anys que tant per a les meves clientes com per a mi aplico i practico el mètode de l’armari càpsula o minimalista. Es tracta de tenir a l’armari només les peces mínimes i imprescindibles per vestir durant el dia a dia, unes 20 o 30 per temporada serien suficient. Però avui vinc a donar-te alguns consells de com organitzar-se per fer el canvi d’armari amb èxit. Som-hi:
L’ordre. L’ordre dins del teu armari és essencial, imprescindible! El caos, la saturació de peces i la desorganització només et serviran per estressar-te als matins i això farà que no sàpigues què posar-te o, fins i tot, que t’acabis vestint sempre amb les mateixes peces. Tenir un armari ordenat t’ajudarà a despertar la teva creativitat a l’hora de vestir i això farà que et sigui més fàcil triar la teva look diari. No t’oblidis de la màxima “menys és més”. 😉
Però què és el primer que has de fer abans d’ordenar? Buidar i analitzar molt bé cadascuna de les peces i complements que guardaràs aprofitant el canvi d’armari. Guarda allò que realment t’has posat durant l’estiu, que va en sintonia amb el teu estil, que és de la teva talla i que ressalta el millor de tu. Aparta les peces que vegis velles, descolorides, espatllades o, fins i tot, que ja no siguin de la teva talla ni estil. Pensa que els “per si de cas” dins de l’armari no serveixen de res, així que deixa espai i dóna a aquestes peces una nova vida. Dóna-les, regala-les o, si realment tenen un valor molt molt però que molt sentimental per a tu, guarda-les en una caixa decorativa.
Agrupa les peces per famílies. La forma en com col·loques les peces dins de l’armari és també primordial. Així que separa els vestits, les faldilles, els pantalons, les bruses i agrupa’ls. Fes el mateix amb els complements com bosses, sabates, collarets, fulards… Si tens un armari gran, penja el major nombre de peces que puguis, ja que t’ajudarà a visualitzar millor els teus estilismes i les peces s’arrugaran molt menys. Evita apilar gran quantitat de roba, així el teu armari es veurà buit. A més d’ordenar-les per família, prova a posar-les per llargada de més llarg a més curt o guardar-les per outfits, si els tens clars.
Els penjadors. Tria penjadors que siguin iguals ja que creen harmonia, col·loca’ls sempre en el mateix sentit i amb el ganxo cap a dins, et serà més fàcil despenjar les peces i visualment et produirà sensació d’ordre i equilibri.
Els calaixos. Respecte la roba que normalment guardes en calaixos o prestatgeries, et recomano que la dobleguis i l’agrupis per famílies/tipus (tirants, màniga curta, màniga llarga) o, fins i tot, per ús (treball, cap de setmana, gimnàs…). També la pots guardar doblegada en vertical i agrupada per tipus i colors. Les caixes de tela són una molt bona opció per separar i tenir ben ordenada la roba interior, mitjons, cinturons i altres peces perquè el teu armari respiri ordre i harmonia.
Els complements. Agrupa les bosses per grandàries i posa els petits dins dels grans. Pots deixar penjat fora del teu armari la bossa que habitualment sols utilitzar. I aquells que fa temps que no et poses o es veuen fets malbé, millor dóna’ls una nova vida.Pel que fa a les sabates, ajunta-les per categories i per temporada de l’any; llença aquelles que mai et poses perquè et fan mal, perquè estan trencades, molt espatllades o es veuen passades de moda. Recorda que el meu consell és: inverteix en sabates i bosses de qualitat, a poder ser de pell. Si tens prestatgeries col·loca les sabates en prestatgeries i ordena-les per parells un al costat de l’altre i sense les seves caixes ja que ocupen molt d’espai. Si prefereixes deixar-les a les caixes, intenta posar més d’un parell a l’interior i no oblidis etiquetar les caixes amb una foto per saber quin model hi ha a dins.
Accessoris. Per als fulards la millor opció és que estiguin en calaixos ja que ocupen menys enrotllats. Per als accessoris et recomano que compris una bonica caixa transparent de metacrilat i els col·loquis tots a dins; d’aquesta forma ho tindràs tot a la vista i podràs anar combinant-los. Si prefereixes tenir-los penjat, escull un lloc de l’habitació on col·locar-los i que serveixin també de decoració.
I, finalment, no t’oblidis d’un detall molt important: l’olor. Opta per bossetes de perfum o de plantes aromàtiques o, fins i tot, tria del teu perfum favorit les pastilles de sabó i posa-les al teu armari. Ja veuràs com cada vegada que obris les portes t’envairà una sensació agradable i et serà més fàcil escollir el look. Espero que els tips que t’he preparat per fer un canvi d’armari amb èxit t’ajudin a desenvolupar aquesta tasca.
Si tot aquest tema de l’ordre i del canvi d’armari t’interessa i t’agradaria saber-ne més, et recomano que visitis el blog de Vanesa de Pon Orden, especialitzada en ordenar cases i desfer-te d’allò que ja no utilitzes, o el projecte de Mar Ferré, organitzadora professional d’espai, temps i finances. També pots conèixer més sobre això de l’ordre amb l’Elisabet Temporal o l’Anna Simonet, dues especialistes més d’aquest àmbit. Estic segura que podràs treure’n moltes idees i consells súper útils.